top of page

Kasım 2026 Kira Artış Oranı Açıklandı: %31,23 TÜFE Zammı

Yazarın fotoğrafı: Av. Arb. Servet Aksoy
Av. Arb. Servet Aksoy
5 saat önce
2 dakikada okunur

Kasım 2026 kira artış oranı %31,23 oldu. TÜİK’in 3 Kasım 2026’da açıkladığı Ekim 2026 verileriyle, kasım ayında yenilenen konut ve çatılı iş yeri kiralarında olağan yıllık zam üst sınırı belli oldu. Buna göre, 20.000 TL kira ödeyen bir kiracının yeni aylık kirası, üst sınır uygulanırsa 26.246 TL olacak.

kasım 2026, kira artış oranı, tüfe, enflasyon, uzman avukat, ev sahibi, kiracı, kira tespit davası
Kasım 2026 Kira Artış Oranı Açıklandı: %31,23 TÜFE Zammı

Kasım 2026 kira zammı hesaplama tablosu

Kasım ayı kira artışı hesaplanırken mevcut aylık kira bedeli %31,23 ile çarpılır. Bulunan artış tutarı mevcut kiraya eklenir.

Yeni aylık kira = Mevcut aylık kira × 1,3123

Mevcut aylık kira

%31,23 kira zammı

Yeni aylık kira

10.000 TL

3.123 TL

13.123 TL

15.000 TL

4.684,50 TL

19.684,50 TL

20.000 TL

6.246 TL

26.246 TL

25.000 TL

7.807,50 TL

32.807,50 TL

30.000 TL

9.369 TL

39.369 TL

40.000 TL

12.492 TL

52.492 TL

50.000 TL

15.615 TL

65.615 TL

Hesaplamalar, Türk lirası üzerinden ödenen mevcut kiraya üst sınırdan artış uygulanması varsayımıyla hazırlanmıştır.


Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?

Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi uyarınca, olağan yıllık kira artışı anlaşmaları TÜFE’nin on iki aylık ortalama değişimini aşamaz. Kasım 2026 için sınır %31,23’tür. Ancak bu oran zorunlu zam değildir. Sözleşmede geçerli biçimde %20 artış kararlaştırılmışsa doğrudan %31,23 istenemez. Sözleşmeye %50 yazılması da yasal sınırı aşan kısmı geçerli kılmaz.


Kasım 2026 kira artış oranı kimlere uygulanır?

Belirleyici olan, yeni kira döneminin başlangıcıdır. Bu oran, kira dönemi Kasım 2026’da yenilenen sözleşmelerde dikkate alınır. Başka ayda yenilenen kiraya, kasım geldiği için ayrıca zam yapılamaz.


Beş yılı dolduran kiralarda TÜFE sınırı aşılabilir mi?

Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen sözleşmelerde kira tespit davasıyla bedelin yeniden belirlenmesi istenebilir. Mahkeme; TÜFE, emsal kiralar, taşınmazın durumu ve hakkaniyeti birlikte değerlendirir. Beş yılın dolması, ev sahibine istediği bedeli tek taraflı dayatma yetkisi vermez.


Yorumlar


bottom of page